-gir 2 brød
7 dl sammalt rug, finmalt
10 dl siktet hvetemel
6 dl vann
1 pose tørrgjær
1 ts salt
2 ss balsamicoeddik
Rør ut gjæren i lunka vann og bland inn rug, salt og balsamicoeddik. Tilsett hvetemel til deigen er passe fast og elt godt. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbelt størrelse. Elt deigen lett og form to avlange brød. Lag noen snitt på skrå over hvert brød men en skarp kniv og strø litt hvetemel over. Legg et klede over brødene og la dem etterheve i omtrent 45 minutter. Stek brødene på 225 °C i 30-40 minutter.
Det er ikke mye som overgår duften av et nystekt brød på kjøkkenet. Jeg er dessverre ikke den fødte baker, men etter en del iherdig øving har jeg lært meg noen enkle knep som gjør at brødoppskrifter med normal vanskelighetsgrad stort sett blir ganske bra. Derfor har jeg lagd meg to hovedregler jeg prøver å følge når jeg baker med gjær:
- Elt godt. Å elte godt betyr ikke å blande alle ingrediensene sammen, men å fortsette å elte en stund etter at alle ingrediensene er blandet sammen.
- Vær tålmodighet. At gjærdeigen skal heve til dobbel størrelse er ikke det samme som nesten dobbel størrelse.
Mine to hovedregler er nok ikke av det revolusjonerende slaget, men de kommer godt med om man har en tendens til å være hakket for effektiv når man baker. Har jeg dårlig tid eller er rastløs har jeg lett for å ta noen snarveier, og da er det bakst med bakepulver som gjelder.
coffee in a cup
det så godt ut!