Jeg kan drikke ganske så store mengder lemonade (eller limonade som jeg etterhvert har lært meg at det egentlig heter på norsk) når jeg først setter igang. Det er så godt! Men drikken er gjerne sur og sukkerinnholdet veldig høyt, så det er ikke egentlig dette man bør drikke litervis av. Derfor har jeg jobba meg fram til en litt sunnere utgave. Den inneholder mindre sukker og er ikke fullt så sur!
Natron er basisk og reagerer med sitronsyre. Dermed økes pHen i sitronsafta, og den smaker ikke lenger like surt. Når lemonaden smaker fullt så surt, er det heller ikke behov for like mye sukker for å balansere den sure smaken. Lemonaden kan lages sukkerfri ved å øke mengden natron, men dette vil påvirke smaken på Lemonade. Prøv deg gjerne fram og finn ditt optimale forhold mellom natron og sukker!
Oppskrift på lemonade med redusert sukkerinnhold
Lemonade er utrolig forfriskende og godt, men inneholder gjerne store mengder sukker. I denne oppskrifta benyttes natron for å nøytralisere noe av syra, og gir en sunnere lemonade.
Ingredienser:
2 dl sitronsaft
4 dl vann
1 ts natron
Ca. 6 ss melis
2 håndfuller isbiter
Fremgangsmåte:
Tilsett natron i sitronsaften og rør godt. Husk at dette vil bruse litt. Hell over vann og smak til med melis. Rør godt om for å unngå bunnfall av melis og natron. Sukkermengen kan reduseres ytterligere ved å tilsette mer natron, men dette vil gi en litt mer fremtredende natronsmak. Server med isbiter.
Line
Nam! Jeg har enda ikke vokst fra å spise enhver sitronskive..
Mia
Da er nok lemonade noe for deg, Line 😉
Kamilla Nyegaard-Larsen
Går det an å bruke bakepulver(/baking soda) i stedet for natron? Sliter litt med å finne natron her i England.
Jeg drikker lemonade til det «svir» i magen, så greit å prøve å kutte ned litt på sukkeret for meg også, hehe!
Mia
Hei, hei!
Jeg tror bakepulver allerede inneholder syre, så du vil nok ikke få helt den samme effekten. Men google, min engelske sidemann på jobb og jeg fant ut at baking soda eller bicarbonate of soda skal være det samme som natron. Baking powder ser derimot ut til å tilsvare det norske bakepulveret. Ettersom natron (natriumbikarbonat = sodium bicarbonate på engelsk) er basisk vil det bruse i sitronsaft, men ikke i vann (i motsetning til bakepulver som også bruser i vann).
Mia 🙂