Oppskrift på ølbrød med rug og honning
Ølbrød med rug og honning er rikt på smak. Brødet passer til det meste, men gjør seg kanskje aller best med gode oster.
Ingredienser:
-gir ett brød
2,5 dl vann
2,5 dl lyst øl (lager)
3 ss honning
8,5 dl siktet hvetemel
4 dl rug fin sammalt
0,5 pk gjær
0,5 ts salt
TIPS! La gjerne brødet heve i hevekurv om du har
Fremgangsmåte:
- Løs gjæren opp i lunkent vann og øl og rør inn honning.
- Bland salt og rug sammen i en bakebolle og tilsett væsken. Tilsett hvetemel til deigen er passe fast (til den akkurat ikke er klissete, men heller ikke tørr).
- Elt godt. Sett deigen lunt og la den heve til dobbel størrelse.
- Elt deigen lett og form et rundt brød. La brødet heve videre i 30-40 minutter.
- Strø litt grovt mel over før steking. Stek brytebrødet på 225 °C til det har fått gyllen farge og hard skorpe, omtrent 20-25 minutter.
Jeg må medgi at jeg har et litt ambivalent forhold til øl. Som drikke synes jeg rett og slett ikke at det smaker så godt. Litt dumt, for jeg synes det ser utrolig deilig ut med en iskald øl på en varm sommerdag. Jeg tror det er den bitre smaken som ødelegger mye for meg. Men når det kommer til mat synes jeg derimot at øl kan gjøre seg skikkelig godt. Den litt skarpe bitterheten kommer ikke like godt fram, og ølet gir en spennende smak på desserter, brød og marinader.
Legg igjen en kommentar