Det er ikke alltid så lett å finne på julegaver til familie og venner som har absolutt alt de trenger og vel så det. Derfor har jeg begynt å gi bort spiselige gaver til dem som allerede har alt. Og i år falt valget på konfektbiter med forskjellige smaker og fyll. Sjokoladekonfekt med salt karamell var definitivt en av favorittene fra årets konfektproduksjon, og har derfor fortjent en plass her på bloggen!
Oppskrift på sjokoladekonfekt med salt karamell
Kombinasjonen søtt og salt gjør seg godt i mange sammenhenger, og konfekt er intet unntak. Sjokoladekonfekt med salt karamell smaker rett og slett knallgodt!
Ingredienser:
-gir omtrent 30 konfektbiter
300 g sjokolade
100 g sukker
1,5 dl kremfløte
80 g smør
1 ts salt
NB! Til denne oppskrifta trenger du ei konfektform
Fremgangsmåte:
- Smelt sukker på middels til sterk varme i ei gryte. Ikke rør om før sukkeret har sukkeret har begynt å smelte, da har det lett for å svi seg. Varm opp til sukkeret har blitt til flytende og brun karamellsaus.
- Rør inn temperert fløte. Trekk gryta av varmen og rør om til sukker og fløte er blanda sammen til en uniform masse.
- Ha så i smøret klattvis og rør inn salt. La karamellen kjøles ned.
- Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav varme og hell sjokoladen over ei konfektform. Pass på at alle hullene i forma er dekt (både bunn og kanter) av sjokolade og dunk forma lett i kjøkkenbenken for å få eventuelle luftbobler til å flyte opp. Snu så forma på hodet over gryta og tøm ut overskuddssjokoladen. Om sjokoladen er tyktflytene kan det være du må riste litt forsiktig å forma for å få den ut. Ta vare på overskuddssjokoladen, den skal brukes senere.
- Sett konfektforma i kjøleskap til sjokoladeskallene har stivna.
- Hell avkjølt karamellsaus over i en sprøytepose. Du kan også fordele karamellsaus med ei teskje om du mangler sprøytepose. Hell karamellsaus over hullene i konfektforma til de er litt over halvfulle.
- Sett gjerne formene kjølig. Har sjokoladen begynt å stivne må den varmes opp igjen. Dekk hullene i konfektforma med sjokolade og rett av med en slikkepott eller kniv. Sett konfekten i kjøleskap til den stivner.
All karamellen tyter ut når jeg har over sjokoladen igjen, hva gjør jeg feil?
Hei!
Om karamellsausen er litt tyntflytende kan det være lutt å sette forma i kjøleskap før du har over siste laget med sjokolade. Karamellsausen blir litt seigere når den er kald, og blir derfor litt lettere å håndtere. Jeg har oppdatert beskrivelsen nå, for det kan jo hende at det er noen andre som sliter med det samme 🙂
Pass også på at du har godt med plass til siste lag med sjokolade, og vær så rask med å fylle hullene etter at du har tatt ut forma fra kjøleskapet. Lykke til!
Mia
Hei. Hva betyr uniform masse?
Hei. At det er jevnt og ikke klumpete. Mia 🙂