Oppskrift på søtt stablebrød med eple og kanel
Søtt stablebrød med eple og kanel er gjærbakst inspirert av eplekake, og brødet smaker ekstra godt med ei kule vaniljeis som tilbehør.
Ingredienser
Gir 1 brød i 1 L form
Stablebrød:
400 g hvetemel
25 g gjær
100 g smør
1 dl matfløte
1 dl melk
0,5 dl sukker
Fyll:
50 g brun farin
1 ss kanel
1 eple
1 ss rørsukker
Tilbehør:
Vaniljeis
Fremgangsmåte
- Smelt smør og ha i lunken melk og matfløte (blandinga skal nå være fingervarm). Rør ut gjæren og tilsett og sukker. Tilsett så hvetemel til deigen er passe fast og elt godt. La deigen heve til dobbelt størrelse.
- Riv eple på et råkostjern og klem på den revne eplemassen for å få ut litt væske. Bland inn brun farin og kanel.
- Elt deigen lett og kjevle den ut til et avlangt emne (omtrent 80 cm x 20 cm). Fordel epleblandinga utover deigen og skjær den i ruter (omtrent 2 x 7 stykker).
- Brett hver av rutene sammen, så epleblandinga blir liggende i midten.
- Sett ei smurt brødform på høykant og legg rutene lagvis i forma med bretten inn mot formas bunn og kantene ut av forma (se bilde). Dette er for å unngå at blandinga av eple, sukker og kanel skal renne ut og samle seg i bunnen av forma.
- Strø over rørsuker og stek stablebrødet lavt i ovnen på 200 °C i 35-45 minutter.
- Server søtt stablebrød med eple og kanel akkompagnert av vaniljeis mens brødet fremdeles er lunkent.
Stablebrød eller «pull apart bread» har gjennom flere år vært en slager på nettet. Disse stablebrødene lages både i søte dessertutgaver og usøtede lunsjutgaver. Skulle du ønske å lage brødet som lunsj kan du benytte vanlig brøddeig og fylle med ost og skinke, pesto og spekeskinke eller andre godsaker du måtte ha for hånden. Min oppskrift på søtt stablebrød med eple og kanel er inspirert av eplekake, og blir derfor servert med ei kule vaniljeis som tilbehør.
Legg igjen en kommentar