-gir 2 porsjoner
Salat:
1 dl byggryn
50 g valnøtter
150 g spinat
150 g blåbær
Dressing:
5 ss olivenolje
2 ss balsamico
25 g fetaost
2 ss honning
- Tilbered byggryn som anvist på pakken.
- Rens og skyll spinat og blåbær.
- Smuldre fetaost og rør inn olje litt etter litt. Rør deretter inn balsamico og honning.
- Bland sammen salatingrediensene og server med dressing.
Fra tid til annen blir man overrasket over kjemien i maten man lager. Til denne oppskrifta på byggrynssalat med blåbær lagde jeg en dressing, og et noe uventet resultat. Ved å tilsette oljen gradvis i most fetaost får man en dressing som er ganske mye tykkere enn en blandingsforholdet av de to massene skulle tilsi. Men etter en del søking på nettet har jeg funnet en mulig forklaring. I melk finnes proteinet kasein, og kasein kan virke som en emulgator. Det betyr at de polare vannmolekylene i fetaosten og de upolare molekylene i oljen, som i utgangspunktet vil danne to forskjellige faser (akkurat som olje og vann), kan blandes sammen og danner en tyktflytende blanding. Og skulle dressingen sprekke vil jeg informere om at den smaker akkurat like godt fordet. Nettopp dette skjedde nemlig iløpet av min lille fotoseanse, så begge variantene er smakstesta.
Legg igjen en kommentar