Oppskrift på rømmegrøt med semulegryn
Farmors rømmegrøt med semulegryn er faktisk basert på kefir. Resultatet blir like syrlig og godt som vanlig rømmegrøt, men man trenger ikke skumme av smør underveis. Om ønskelig kan kefir byttes ut med seterrømme. Smøret som pipler ut kan da fjernes med ei skje etter at hvetemel er tilsatt.
Ingredienser
-gir 4 porsjoner
Grøt
5 dl kremfløte
5 dl kefir
65 g hvetemel
40 g semulegryn
0,5 ts salt
0,5 dl melk
Tilbehør
1 dl sukker
2 ts kanel
50 g smør
TIPS! Server gjerne rømmegrøten med diverse spekemat.
Fremgangsmåte:
- Kok opp fløte og kefir i ei gryte og la det hele småkoke i omlag 10 minutter. Følg godt med under oppkok – melk koker fort over.
- Sikt inn hvetemel og rør så inn semulegryn.
- Kok opp grøten under omrøring og la den småkoke til grøten er jevn.
- Rør til slutt inn litt melk om konsistensen blir for tykk.
- Server rømmegrøten med smør, sukker og kanel og spekemat som tilbehør om du skulle ønske det.
Jeg har tidligere brukt flere av min mormors oppskrifter her på bloggen, men min farmor var også veldig god til å lage mat. Nå har jeg fått tak i hennes gamle, håndskrevne kokebøker, så dette blir neppe det siste innlegget med farmors oppskrifter. En leser opplyste meg om at semulegryn i rømmegrøt er typisk for vestlandet. Min farmor var oprinnelig dansk, og bodde store deler av sitt liv på Østlandet i Norge, så denne oppskrifta på rømmegrøt med semulegryn har nok sneket seg østover med bekjentskaper. Men jeg er veldig enig med min farmor om at denne oppskrifta fortjente ei side i kokeboka!
Trond Remme
Usannsynlig god laga den kvelden før. Tusen takk