Oppskrift på fransk løksuppe
Fransk løksuppe er en gratinert og smakfull klassiker som er lett å lage. Suppa passer ekstra godt på en kald og mørk høstkveld!
Ingredienser:
-gir 3-4 porsjoner
5 løk
2 båter hvitløk
2 dl tørr hvitvin eller eplejuice
1,25 l vann
1 ss balsamico
0.5 ts timian
3-4 dl revet ost
3-4 brødskiver, ristet
1 buljongterning
Smør til steking
Salt og pepper
Baguetter eller godt brød til servering
Tips! Bruk gjerne litt lagret ost, som for eksempel Jarlsberg, eller bytt ut litt av osten med parmesan.
NB! I denne oppskrifta benyttes ildfaste former til gratinering av suppa, men ildfaste kopper, gryter eller lignende kan også benyttes.
- Skrell løk og skjær den i tynne skiver. Stek den på svak varme i litt smør i panna til den er blank og myk.
- Hell over vann og rør inn buljongterningen. Tilsett så eplejuice/hvitvin og balsamico. La suppa småkoke i omtrent 30 minutter.
- Tilsett timian og smak til med salt og pepper.
- Rist skivene i en brødrister eller i stekeovnen. Hell suppa i ildfaste boller, legg loffeskive på toppen av hver bolle og strø revet ost over. Stek suppebollene på 250 °C til osten smelter.
Løk er en ting jeg ofte glemmer at jeg har i kjøleskapet. Derfor hender det at jeg kommer hjem med et nett med løk, for så å oppdage at det allerede ligger et nesten fullt nett i kjøleskapet. Løk holder jo riktignok ganske lenge, men jeg syns den blir veldig stram på smak om den ligger altfor lenge.
Som jeg tidligere har skrevet om, har jeg gått inn for å kaste mindre mat. Selvsagt burde jeg vært litt flinkere til å holde orden i kjøleskapet og unngått å kjøpe dobbelt opp med løk. Jeg prøver å skjerpe meg på det planet òg, men når skaden først har skjedd er det bra å ha en god matrett som renser litt opp i mine feilkjøp. Denne oppskrifta passer godt inn i min plan, ettersom jeg får brukt både overskuddsløk og noen tørre brødskiver. Og ikke minst – suppa blir supergod, så den er verdt å teste ut selv om man faktisk må kjøpe inn mye løk med vilje!
Legg igjen en kommentar