• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Eltefritt grytebrød med valnøtter

25. mars 2014 By Mia 2 kommentarer

8 dl siktet hvetemel
4 dl sammalt rug, grovmalt
3 ss olivenolje
1 ts gjær
0,5 ts salt
150 g valnøtter
6 dl vann

NB! Jerngryte brukes til steking. Ildfast form med lokk gir også nesten like bra resultat.

Grovhakk valnøttene. Bland de tørre ingrediensene sammen og rør raskt inn blandinga av vann og olje. Dekk til deigen og la den heve i 12 til 24 timer i romtemperatur. «Brett» deigen sammen noen ganger med en slikkepott. Forvarm ovnen og jerngryte med lokk til 230 °C.  Tøm deigen veldig forsiktig over i gryta. Dersom bakebollen har mye større diameter enn gryta, kan man la deigen foldes forsiktig i det den sklir over i gryta. Stek med lokk i 30 minutter, fjern så lokket og stek brødet i nye 30 minutter. Ta brødet ut av gryta og kjøl det ned på rist.

GryteValnott2DSC_0764

Jeg har rett og slett fått dilla på grytebrød. Det fine med disse grytebrødene er at de blir gode nesten uansett – man trenger rett og slett ikke være så nøye med sammensetningen av det man putter i. Jeg er veldig glad i brød med nøtter i, og jeg prøvde meg derfor på å oversette en vanlig oppskrift på valnøttbrød til en grytebrødvariant. Brødet passer godt til det meste av pålegg, men var ekstra godt med en god ost på. Er du som meg blir valnøttbrød med blåmuggost og marmelade en slager. Jeg er kanskje noe inhabil, men jeg vil absolutt kalle det for en suksess!
GryteValnott4DSC_0762

Filed Under: Bakst, Brød, Frokost, Lunsj, Oppskrifter Tagged With: Brød, Grytebrød, Jul

Forrige post: « Fasolada – Gresk bønnesuppe
Neste post: Kremet mangois »

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Mari Magnussen

    17. desember 2014 ved 22:15

    Hei 🙂

    Jeg fikk lyst til å prøve meg på denne 🙂 Men lurer på om man kan bytte ut det fine hvetemelet med grovt? Og isåfall kan man erstatte alt eller kun noe?

    Svar
    • Mia

      18. desember 2014 ved 17:10

      Hei, Mari!
      Du kan i utgangspunktet erstatte alt det fine melet med grovt, men det vil gi et mye mer kompakt brød. Jeg ble litt skuffa da jeg prøvde med kun grovt mel, ettersom grytebrødet ikke ble like luftig å fint som vanlig. Jeg har også lagd et brød med 7 dl fint og 5 dl grovt som ble bra, så litt kan du i alle fall bytte ut! 😀

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Grytebrød Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Eltefritt grytebrød til hverdags
Verdens beste eplekake

Vis flere innlegg

Middag

Enkel ramen med marinerte egg
Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2025 Mias Mat