
Kjøttboller i tomatsaus pynta med pasmesan og basilikum
Kjøttboller i tomatsaus er for mange et fast og sikkert innslag på tapasbordet. Retten faller i smak hos de aller, aller fleste, så det er kanskje ikke så merkelig at den er populær. Skal man lage mange tapasretter kan det være mye som skal koordineres i det maten skal serveres, og denne retten kan lages klar på forhånd for så å varmes opp, enten på plata eller i stekeovnen, rett før gjestene kommer. Det er alltids greit å ha gjort ferdig mest mulig på forhånd!
Oppskrift på kjøttboller i tomatsaus
Kjøttboller i tomatsaus er manges favoritt på tapasbordet. Serverer du retten med pasta og salat utgjør den også en deilig middag!
Ingredienser:
Kjøttboller:
1 pk kjøttdeig (ca. 400 g)
1 egg
2 fedd hvitløk
0,5 løk
50 g revet parmesan
1 stor neve fersk basilikum (ev. 1 ts tørka basilikum)
1,5 dl lettkokte havregryn
15 sorte oliven
1 ts salt
0,5 ts pepper
3 ss rapsolje
Tomatsaus:
2 bokser hermetiske tomater
1 stilk stangselleri
0,5 løk
1 fedd hvitløk
3 soltørkede tomater
1 terning grønnsaksbuljong
2 dl vann
1 ss akasiehonning
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
2 ss rapsolje
Fremgangsmåte:
- Hakk stangselleri, løk, hvitløk og soltørkede tomater til tomatsausen relativt fint. Fres det hele med olje i ei gryte på middels varme til løken er blank.
- Ha over buljong, vann, tomater og honning og kok opp. La det hele småkoke og rør om innimellom.
- Finhakk løk, hvitløk, oliven og basilikum til kjøttbollene og riv parmesan. Bland dette sammen med kjøttdeig, sammenvispet egg, havregryn, salt og pepper.
- Bland kjøttfarsen godt sammen. Har du god tid kan du gjerne la farsen stå litt – har du dårlig tid durer du bare i vei.
- Form små kjøttboller av farsen.
- Varm oljen i ei stekepanne og brun kjøttbollene på hver side på middels til sterk varme. Kjøttbollene skal få farge på stekeflata, men trenger ikke være gjennomstekte.
- Miks tomatsausen sammen med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
- Ha kjøttbollene i tomatsausen og varm opp. La det hele stå på middels varme i noen minutter, til kjøttbollene er gjennomstekte.
Hei disse kjøttbollene er veldig gode. Har du forsøkt å fryse dem, evt i sausen, dersom du lager mat til mange?
Jeg skal lage de i flere omganger til et selskap og da får jeg for lite tid samme dag.
Takk for svar!
Hei! Så fint at kjøttbollene falt i smak! Det er ikke noe problem å frysene både boller og saus. Lykke til! 🙂
Hei.
Tusen takk for supre oppskrifter!!
Disse kjøttbollene har vi lyst til å lage til min datters konfirmasjon med 34 gjester. Disse kjøttbollene, chorizopølseoppskriften din og kyllingklubber er det vi planlegger av kjøttretter. (samt noen helt enkle pølser og kjøttboller til barna).
Må lage påkjøttbollene forhånd og fryse.
Hvordan ville du best ha tint dem og varmet opp? Er det en ide å fryse dem alene etter steking, altså fryse tomatsausen og kjøttbollene hver for seg? Tine over natten i kjøleskap og varme opp i ei gryte?
Vi blir 26 voksne og 8 barn. Har du noen tips om hvor mye kjøttboller vi da bør beregne? Hvor mye jeg skal gange denne oppskriften med? Sånn ca bare? De andre kjøttrettene blir kyllingklubber og chorizopølse (oppskriften din), samt noen helt enkle pølser og kjøttboller til de av gjestene som foretrekker det det.
(Ellers blir det potetsalat, saltbakte poteter, hummus, tre ulike salater, brød, oliven, de kule mozarellapingvinene dine og aioli, hvitløkssmør/smør og rømmedressinger og kakebord.)
Setter pris på svar. Synes selve matlagingen er grei. men det å beregne mengde mat er vanskeligere. Samt at vi kun har en time på oss til oppvarming av maten mellom seremonien og festen.
Med vennlig hilsen Tone
Hei Tone!
Så hyggelig å høre at du liker oppskriftene!
Kjøttbollene og tomatsausen kan helt fint fryses ned sammen, men jeg tror det blir aller best om du fryser det ned hver for seg. Å tine i kjøleskap fungerer bra, men husk at dersom du skal tine store mengder vil det ta lang tid. Begynn da enda tidligere eller vurder å sette det på kjøkkenbenken.
Når det kommer til mengdeberegning, så har jeg skrevet litt om det i dette innlegget: https://www.miasmat.no/mine-beste-oppskrifter-og-tips-til-tapasbordet/
Summer opp vekten av tingene som metter (salat osv. veier generelt sett lite i forhold, så det kan du hoppe over i regnestykket). Husk at kyllingvingene har en god del bein, så der kan det være lurt å legge inn litt ekstra vekt.
Lykke til med maten og selve konfirmasjonen!
Vennlig hilsen Mia
Tusen takk for svar Mia! Så hyggelig at du tar deg tid til å dele av dine erfaringer.
Så igjen, hjertelig tusen takk.
Mvh Tone
Hei der. Om du serverer kjøttbollene varme, eller kan de serveres kalde og? Mvh Anne Kristin
Hei! Jeg har servert de både varme og kalde. De er aller best varme, men det går unna når de serveres kalde også 🙂 Mia
Hvor mange kjøttboller ca gir denne oppskriften?
Dette avhenger av hvor store kjøttboller du ønsker. Jeg har pleid å lage 10-12 store, men det er ikke noe i veien for å lage flere små. 🙂
Heisann Tusen takk for veldig gode oppskrifter. Jeg lurer på hvor mange gram det er i 1 pk kjøttdeig? Hilsen Lisbeth
Hei Lisbeth! Her har jeg brukt en pakke med 400 gram. Vennlig hilsen Mia 🙂
Hei er oliven et must i kjøttbollene, setter det mye «oliven-smak» eller er det mulig å sløyfe? 🙂
Hei! De er der for å gi litt ekstra smak, men er fullt mulig å å sløyfe om du ikke liker oliven så godt 🙂
Mia