Jeg har lagd tapas til mange og til få, og uavhengig av hvor mange jeg lager tapas til, så går hele produksjonsprosessen glattere om jeg bare har tenkt og planlagt litt i forkant. Og selv om jeg har blitt flinkere til å planlegge, så hender det stadig vekk at jeg kommer noe som kunne vært gjort hakket bedre. Og husk at det viktigste tross alt er at alle har en trivelig stund og får spist litt god mat!
Men du kan jo like greit hoppe bukk over noen av «feilene» som jeg har gjort på veien. Derfor har jeg i dette innlegget samlet sammen mine beste oppskrifter og tips til tapasbordet. Eller er du kanskje en skikkelig dreven tapaslager, og føler det mangler noen tips eller oppskrifter? Legg igjen en kommentar, så kan vi sammen den ultimate tapasguide! 🙂
Først noen tips for å unngå kaos på tapasbordet:
- Det er lett å lage alt, alt for mye når det kommer til tapas. Regn omtrent 500 g – 600 g mat per hode, og topp heller opp med rikelig med godt brød eller foccacia om du skulle være redd for å lage for lite mat.
- Velg en overvekt av retter som kan lages klar tidlig på dagen eller noen dager i forveien. Skal du lage skikkelig mange retter er det lurt å tenke igjennom om noe kan fryses – da kan du begynne med dette uker i forveien.
- Mat som skal serveres kaldt kan legges opp allerede dagen i forveien, pynt fatene, dekk til og sett kjølig.
- Husk at du ikke må lage alle retter fra bunnen av – flere kan også kjøpes ferdige i matbutikken. Varer fra lokalprodusenter eller tradisjonsmat fra nærmiljøet høres alltid spennende ut, spesielt for tilreisende gjester. Men ta deg gjerne en rekognoseringsrunde på matbutikkene i forkant, for de har nemlig ganske forskjellig utvalg.
- Skal du lage tapas til mange kan det være en idé å tenke variasjon både når det kommer til smaker og innhold. Barna liker kanskje noe enkelt, noen spiser ikke kjøtt, mens andre igjen har allergier. Er det mange hensyn å ta lager jeg gjerne ei liste for å sørge for at alle har flere retter de kan spise.
- Blir lista lang på punktet over kan det være en fordel å merke rettene, så slipper du å holde styr på alle ingredienser og allergener under servering.
- Bygg opp tapasbordet logisk for å unngå kavende armer og bein. Sett fat, bestikk og servietter i den enden du ønsker at folk skal komme fra. Gruppér mat og tilbehør som passer sammen (sett f.eks. dipper og sauser sammen med brød og foccacia).
- Virker det hele uoverkommelig? Gå for spleiselag! Pek ut noen gode venner som kan ta med en rett hver.
Mine forslag til tapasretter
Jeg har tatt meg en skikkelig rundtur i egne oppskrifter, og samla sammen oppskrifter som passer som fingermat. Når jeg lager tapas tillater jeg meg å blande typiske spanske tapasretter med en rekke andre bidrag fra andre verdenshjørner. Det viktigste er at maten smaker etter min mening.
Om du skal gå for en lite tidkrevende løsning (og husk at dette på ingen måte er en dårlig løsning), så kan du gå for mange av mine forslag til retter som kan kjøpes ferdig på butikken. Flere enkle tapasretter, brød, god drikke og dessert kan kjøpes ferdig på butikken.
Hjemmelagde tapasretter
Chorizotapas
Chorizotapas er en enkel, men knallgod tapasrett bestående av chorizopølse, honning, hvitløk og sitron.
Kremede småpoteter med aromasopp og bacon
Disse småpotetene er både mettende og deilige.
Bacondadler
Søtt og salt i skjønn forening. Bacondadlene har en tendens til å gå unna på tapasbordet og de er lette å lage.
Kjøttboller i tomatsaus
Ett sikkert innslag på tapasbordet og en favoritt hos mange.
Lefser med røkelaks
Jeg liker å ha noen «norske» bidrag til tapasbordet, og disse lefsene deilige på smak. De kan lages klar dagen i forveien, men vær nye med å dekke dem godt til, så de ikke blir tørre.
Tapaspingviner av mozzarella og oliven
Tapaspingvinene består av oliven, mozzarellakuler og gulrøtter. Disse kompisene pynter definitiv opp tapasbordet.
Ovnsbakte potetbåter med hvitløk og rosmarin
Gode potetbåter er en en favoritt hos mange. Potetene er best varme, men de kan også serveres kalde om det er press på ovnen. Sett gjerne potetene i nærheten av dipp eller saus du mener kan passe til.
Bacondadler med blåmuggost
En aldri så liten oppgradering av vanlige bacondadler. Lag gjerne noen av hver!
Sesamstekte søtpoteter
Sesamstekte søtpoteter kan serveres kalde, så disse kan lages klar i dagen i forveien.
Sashimisalat med marinert laks, mango og avokado
Sashimisalat, eller bare sashimi for den saks skyld, pleier å være populært på tapasbordet. Retten serveres kald, så den kan gjøres klar tidligere på dagen. Husk å være nøye med renslighet, råvare og oppbevaring når det er snakk om rå fisk.
Patatas bravas
Patatas bravas er en spansk tapasrett som består av poteter meg en smakfull tomatsaus.
Biffsalat av entrecôte med asiatisk dressing
Denne biffsalaten serveres kald og den er rik på deilige smaker. Husk at den inneholder peanøtter, så det kan være lurt å sette den for seg selv eller hoppe over hele retten om det kommer noen med kraftig allergi.
Saltbakte amandinepoteter
Saltbakte poteter kan serveres kalde, så de kan lages klare dagen i forveien. De smaker aller best med en god dipp eller saus.
Spansk tortilla
Tortilla er en spansk omelett med potet som kan serveres kald. Skjær den gjerne opp i biter til tapasbordet.
Grillede maiskolber med syrlig fetakrem
Del maiskolbene i fire og server dem som tapas! Kolbene kan også freses i panna om det ikke er grilltid. Husk at mais kan være litt vanskelig å håndtere, så legg gjerne med noen små maisspyd ved siden av denne retten.
Heldigge småpoteter med hvitløk og parmesan
Deilige småpoteter som er lette å lage. De er nok best når de serveres varme, men de er også gode om de serveres kalde.
Hjemmelaget hummus
Hummus er skikkelig deilig på smak og den er vegansk. Det blir mye kjøtt og melkeprodukter i tapas, og har man veganere i gjengen er det alltids litt kos at de kan få noe annet en brød, salat og potet. Jeg må også legge til at jeg har merka meg at «skikkelige kjøttetere» også forsyner seg flere ganger av god hummus! Jeg har også oppskrift på søtpotethummus, hummus med bakt gulrot og gurkemeie og rødbethummus om du ønsker å variere noe.
Rett fra matbutikken
Fat med skinker og spekeskinker
Både spanske og annen spekemat, pølser og skinker er en skikkelig slager på tapasbordet. Kjøp gjerne litt forskjellig og dander på et fat. Ønsker du et enkelt, spansk bidrag så slår serranoskinke sjelden feil!
Ost
Manchego er en av de vanligste spanske tapasostene, men fyll gjerne på med flere andre gode oster.
Gode småpølser
Kjøp en forskjellige spennende pølser, stek dem, skjær opp i mindre biter – og vips så har du et deilig bidrag til tapasbordet.
Oliven
En blanding av forskjellige oliven er ofte populært (sorte, grønne, marinerte, fylte).
Brød
Ta deg turen innom bakeren om du ikke liker å bake selv. Du finner gjerne foccacia, baguetter eller annet deilig brød hos bakeren.
Kyllingvinger
Har du barn på tapaslaget (kan nok være du finner en god gjeng voksne foran fatet óg) er gjerne noe så enkelt som kyllingvinger en skikkelig slager!
Kjøttboller
Gode kjøttboller er også en favoritt hos både små og store.
Dipp, salsa og smør:
Hjemmelaget aioli
En god aioli går det gjerne store mengder av. Om du ikke ønsker å lage den selv er det bare å ta seg en tur i matbutikken.
Chorizoaioli
Chorizoaioli er aioli som er tilsatt stekesjy fra stekt chorizopølse. Aiolien blir deilig på smak og får en stilig farge.
Kremet dipp med soltørka tomat
Denne dippen er deilig på smak og passer utmerket med brød, focaccia og rotgrønnsaker.
Hjemmelaget hvitløkssmør med urter
Urtesmør er populært til brødmaten. I sommersesongen finner du gjerne mange spennende varianter på butikken også.
Pesto med basilikum
Pesto kan gjør seg godt både som dipp og marinade. Du finner gjerne pesto av flere slag i dagligvarebutikker.
Tzatziki
Tzatziki er deilig til både brød og poteter. Du finner også tzatziki i de fleste dagligvarebutikker.
Guacamole
Guacamole er kanskje ikke særlig «typisk for tapas», men jeg har erfart at det går ned på høykant allikevel.
Majones med hvitløk og chili
Majones med hvitløk og chili er populært som tilbehør til poteter og brød.
Hjemmelaget plommechutney
Plommechutneyen er søt og krydret på smak. Den passer til brød, enkle potetretter og oster.
Sett gjerne også frem en god olivenolje, balsamicoeddik og flaksalt
Salater:
Parmasalat med fiken, mozzarella og ristede pinjekjerner
Deilig, friskt og fargerikt innslag
Salat med bakte cherrytomater, pinjekjerner
Bakte tomater får en kraftig og god smak. De passer derfor både i salat og servert alene til tapas.
Sommersalat med jordbær, pistasj og mozzarella
Er det jordbærsesong er denne salaten knall både i utseende og på smak.
Frisk quinoasalat med halloumi
Halloumiost gjør godt seg både alene og i salat.
Enkel potetsalat med persille og rødløk
Enkel og god potetsalat som kan gjøres klar dagen i forveien. Den blir faktisk ekstra god om den får stå litt i krydderoljen, men vent med persillepynt til serveringsdagen.
Salat med druer og blåmugg
Søtt, salt og umami i skjønn forening!
Brød:
Focaccia
Focaccia er veldig populært som tilbehør til tapas. Du finner også focaccia på de fleste matbutikker med stort utvalg.
Annet brød er også poulært til tapas, som for eksempel brytebrød, fine urtebaguetter, landbrød, ciabatta eller eltefritt grytebrød med valnøtter.
Dessert/godis:
Sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll
Nektarin med sjokolade og nøttestrø
Elisabeth
Hei Mia
Så flott nettside du har og så fint å finne dette innlegget!
Jeg skal overraske mannen i mitt liv med en fest om en måneds tid, 30-40 gjester er invitert og tenker å servere tapas
Jeg er relativt komfortabel på kjøkkenet, men har kun laget mat til 16 personer samtidig tidligere og lokalet jeg har leid har begrensede kokemuligheter (6 kokeplater og 1 ovn, men det er meget gode kjølemuligheter på stedet så da satser jeg på en god del av disse kalde rettene som jo kan lages ferdige dagen før.
Mengdeberegning er ca 500 gram mat pr gjest forstår jeg, men så lurer jeg på; lager jeg 40 kjøttbøller, 40 kyllingvinger, 40 laksespyd, 40 sildebiter, 40 skinkerullader eller hvordan tenker man? Og er de 500 gr mat pr gjest uten brød og dippsauser og oliven?
Ser forøvrig det er masse gode oppskrifter her som jeg skal kose meg med fremover, ikke bare tapas, selv om det var det som i utgangspunktet fikk meg hit
Hilsen Elisabeth
Mia
Hei Elisabeth!
Så hyggelig å høre at du liker sida mi. Og så hyggelig med overraskelsesfest!
I utgangspunktet er 500 g et typisk mål uten brød og dipp, men med eventuelle salater. Hvis du inkluderer mye godt av dipp og sauser kan du nok redusere mengden annet noe. Min erfaring er at det går store mengder brød og focaccia om det serveres med gode dipper. Jeg ville også redusert mengden noe om det kommer mange barn eller andre som er småspiste. Rettene som faller i smak hos stort sett alle (som f.eks. kjøttboller og kyllingvinger) ville jeg lagd mer enn én bit per hode, for så heller å redusere mengden noe av retter som ikke alle kommer til å forsyne seg av.
Lykke til!
Hilsen Mia
Britt R
Flott oppsummering, nyttige råd, gode oppskrifter – tusen takk!
Liv
Perfekt side for meg, dette! Tusen takk!
Har laga tapas til 10-12 gjester ett par ganger tidligere, og det blir altfor mye mat igjen. Skal prøve å begrense meg neste gang!
Mvh Liv
Mia
Så bra at siden er nyttig! Jeg skal ærlig innrømme at jeg har hatt en god del rester etter tapas mer enn én gang selv også… Men jeg er heldigvis også veldig glad i «restetapas» 😀
Siri L. Torpe
Her var mange gode tips !! Nå skal jeg gå i gang med planlegging
Ragnhild Martinsen
Hei Mia, høres bærre lækkert ut. Vi bor halvveis i Spania, tapasens hjemland. Jeg har invitert til juletretenning nå 1.desember – med påfølgende taps. Jeg gleder meg til å lage flere av dine forslag. Veldig inspirerende. Tusen takk
Mia
Hei! Så hyggelig å høre. Håper tapaslaget blir bra 🙂
Nina
Her var det virkelig mange fristende og gode oppskrifter som jeg gleder meg til å prøve ut.
Tusen takk
Ingeborg Fjeldvær
Hei fantastisk side nå ble jeg inspirert og skal jeg ett selskap til 17 personer
Synnøve Aakvik
Så kjekk oppsummering av gode tapasretter! Og skal absolutt prøve flere av disse fremover. Har i dag gjort klart noen tapasretter til morgendagen. Noen retter jeg syns er fantastisk, og har fått mye skryt for, er Kjøttboller med fetaost og peperoni inni, chillipoppers (biter av chilli fylt med kremost og surret med bacon) og Satay kyllingspyd. Ellers blir det både Bacondadler, Foccachia, brødpinner og kyllingvinger
Mia
Hei! Takk for hyggelige ord og takk for tips! Jeg leter stadig etter nye retter som passer til tapasbordet, så det kommer godt med 🙂
M
Natalia
Hvilke av retter kan man lage i forkant, evt. fryse?
Mia
Hei! Jeg fryser gjerne kjøttboller, forskjellige slag hummus og focaccia. 🙂