– gir 1 tortilla, tilsvarer 1-2 porsjoner om man har godt med tilbehør
5 egg
2 store poteter
1/4 – 1/2 løk
Mye olje til steking (gjerne olivenolje/blanding av oliven- og rapsolje)
Salt og pepper
Forslag til tilbehør (og godt tilbehør er viktig):
Manchego og eller andre spanske oster
Serranoskinke
Oliven
Tomater
TIPS! Sist jeg lagde tortilla fant jeg spansk ostefat og serranoskinke til en rimelig penge på Rema 1000.
Oppskrifta er lagd for en stekepanne som er omlag 20 cm i diameter. Skal en større eller mindre stekepanne brukes, bør mengden tilpasses dette. Skal omeletten lages på spansk vis (snus flere ganger underveis), anbefaler jeg å ikke bruke en alt for stor panne.
Skrell potetene og skjær dem i skiver. Skivene skal være tynne, men ikke løvtynne. Finhakk løken og fres den raskt i litt olje i panna. Potetskivene skal nå kokes i flere omganger i olje i ei gryte. Puttes for mange potetskiver i på en gang, vil de klistre seg sammen. Brukes ei stor gryte kan man koke flere potetskiver på en gang, men det må også mer olje til for at skivene dekkes av olje. Jeg brukte omtrent halvt-om-halvt med olivenolje og rapsolje, men dette forholdet er opp til alle og enhver. Oljen må ikke byttes ut mellom hver runde med poteter, men lager man mye må man kanskje tilsette mer olje underveis. Potetskivene kokes til de er sprø og har fått litt farge. Deretter legges de på kjøkkenpapir eller lignende, så mye av oljen renner av. Krydre med salt og pepper, og varm litt olje i stekepanna tortillaen skal stekes i. Pisk sammen eggene i en bolle og tilsett poteter og løk. Hell det hele over i stekepanna.
«Spansk » fremgangsmåte for steking av tortilla:
Skal omeletten lages på skikkelig spansk vis, skal den snus flere ganger underveis. Første gang den snus vil altså toppen være rennende, mens bunnen har fått en tynn, fast flate. Dette er for at deler av omeletten ikke skal bli tørr før andre deler er ferdigstekt. Løsne omeletten forsiktig fra bunnen av panna med en stekespade. Legg et fat (som dekker panna) over og snu raskt.
Fortvil ikke om tortillaen ser litt rufsete ut i overflata – den skal snus igjen! Stek videre til bunnen av tortillaen er fast, og gjør prosedyren om igjen. Sjekk med en kniv om midten ser stekt ut (husk at den ikke skal være så godt stekt at den blir tørr). Gjenta denne prosedyren til tortillaen er stekt.
Jeg har nok nevnt det tidligere – jeg har en arbeidsplass hvor mange nasjonaliteter møtes. For en god stund siden var jeg så heldig at jeg ble invitert på tortilla-undervisning hos en spansk kollega. Som vanlig var jeg veldig ivrig etter å lære kokkekunst fra andre verdenshjørner, og jeg ble veldig overraska over hvor god denne enkle retten var. Det er riktignok litt mer jobb med denne omeletten enn en «typisk norsk omelett», men det er så absolutt verdt det!
Espero que os guste (håper det smaker)!
Lise
Hei
Mye enklere å bruke ferdig kokte poteter.
Andalusia Spania
Mia
Hei!
Det har du helt rett i. Skulle bare ønske smaken ble like god da!
Heidi Leifseth
Hei.
Har du forsøkt å steke potetskivene i airfryer, for å slippe all oljen?
Mia
Hei,
Jeg bruker airfryer veldig mye. Du kan absolutt gjøre dette med airfryer, men jeg synes ikke det blir helt like godt. 🙂