Oppskrift på mormors beste boller med vaniljekrem
Mormors beste boller med vaniljekrem er deilige på smak og ganske så enkle å lage. Og ekstra gode blir bollene om du tar deg tida til å lage vaniljekremen selv. Her finner du en oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem.
Ingredienser:
-gir ca. 30 boller
13 dl hvetemel
7 dl vaniljekrem
50 g gjær
200 g smør
2 dl matfløte
2 dl melk
1 dl sukker
1 knivspiss salt
1 egg
2 ss smør til pensling
Rørsukker til strø
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret og ha i lunken melk og matfløte (blandinga skal nå være fingervarm). Rør ut gjæren og tilsett vispa egg, salt og sukker. Tilsett så hvetemel til deigen er passe fast (fuktig, men ikke klinete) og elt godt.
- La deigen heve i omlag 1 time.
- Kjevle deigen ut til den er omtrent 0,5 cm. tykk, og skjær den i ruter på ca. 11×11 cm. Legg en god spiseskje med vaniljekrem på hver rute. Ta deretter tak i hjørnene av ruta og klem sammen. Ta så tak i de nye «hjørnene» som har oppstått og godt klem sammen (du har nå klemt sammen 8 punkter av ruta). Kantene kommer til å gli litt fra hverandre i løpet av heving og steking, så vaniljekremen kommer til syne.
- Dekk til bollene og la dem heve på et lunt sted i omtrent 30 minutter.
- Før steking pensles bollene med smelta smør og rørsukker strøs over. Stek så bollene på over- og undervarme, 240 °C, i 8-10 minutter.
Da jeg la ut min oppskrift på sjokoladeboller fikk tipset mormor meg om en annen bolleoppskrift hun hadde liggende. Nemlig denne oppskrifta på boller med vaniljekrem av mormor. Ettersom mormor er ganske god på søte saker fant jeg ut at disse bollene måtte testes ut.
Da jeg skulle sette igang med å lage bollene gjorde jeg som jeg så ofte gjør når jeg skal teste ut en oppskrift, jeg valgte et tidspunkt hvor jeg egentlig ikke hadde tid til å lage noe som helst. Jeg hadde skrevet ned mormors forklaring på en (altfor) liten lapp og leste oppskrifta i en fei før jeg satt i gang. Dermed glipp av en ganske vesentlig detalj. Det førte til at bollene ble stekt opp ned. Pariserboller er visst noe som har gått meg hus forbi til nå i livet. Jeg synes allikevel at bollene ble ganske stilige, og har valgt å beholde mine feiltrinn i oppskrifta. Ønsker du å lage tradisjonelle boller med vaniljekrem er det bare å klemme kantene på rutene ekstra god sammen og steke bollene med skjøten ned.
Men tilbake til mormor og oppskrifter. Da jeg og mine søskenbarn var små var det alltid veldig stas å få komme til mormor for å bake. Vi fikk lage store mengder med god bakst, og etterpå spiste og koste vi oss. Og var man så heldig at man skulle overnatte, da ble morfar kasta ut av senga så vi små kunne ligge ved siden av mormor og skravle til vi sovna. Gode minner fra barndommen med andre ord!
Bente
Utrolig gode. Har laget de en gang før.
Mia
Så hyggelig å høre! 😀