• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til primært sidefelt
  • Hopp til bunntekst
Mias Mat
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

2. januar 2019 By Mia Skriv en kommentar

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme pynta med rosmarin

Rødbeter har en ganske så utprega jordaktig smak. Jeg har lagt merke til at enkelte er veldig glade i denne smaken, mens andre finner den i overkant forstyrrende. Jeg tilhører nok den siste gruppa og har derfor undersøkt litt rundt hvordan man kan redusere jordsmaken i rødbeter noe.

Rødbeter inneholder geosmin, og det er denne forbindelsen som gir en jordaktig lukt og smak. Du har kanskje lagt merke til at fuktig eller regnvåt skog lukter kraftig jord? Også her bidrar geosmin til lukta. Jeg har funnet fram til tre punkter som kan redusere jordsmaken i retter med rødbeter noe:

  1. La rødbetene ligge i vann
    Skrell rødbetene og hakk dem i biter dagen før de skal brukes. Dekk rødbetene med vann og la det hele stå kjølig natten over. Du kjenner på vannets lukt at litt av geosminet sitter igjen der.
  2. Bruk av syre
    Syre kan redusere geosmin til andre forbindelser. Ved bruk av sitronsaft, juice eller vin i maten vil man kunne benytte seg av dette. Rødbeter er også relativt søte på smak, hvilket er en annen grunn til at syre kan passe i retter med mye beter.
  3. Spill på andre kraftige smaker
    Det å balansere smaker er ikke en helt ukjent sak i matverdenen. Man trenger ikke nødvendigvis fjerne noe for å redusere opplevelsen av en smak, man kan også kompensere med en annen smak. Ved å benytte andre smaksrike ingredienser, for eksempel løk og hvitløk, blir opplevelsen av jordsmak mindre. I tillegg kommer søtsmaken i rødbetene godt frem når de kokes eller stekes lenge, og dette bidrar også til å redusere opplevelsen av jordsmak.

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

Oppskrift på rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

Så er det på tide å komme til selve oppskrifta! Suppa blir fyldig, lett jordaktig og deilig på smak og den passer godt både som hovedrett og forrett. Når jeg jeg lager rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme starter jeg gjerne dagen i forveiene for å legge rødbetene i vann. Om du liker rødbetenes jordaktig smak, er det bare å hoppe over utvanninga og ekstra koketid og gå rett på oppskrifta under.

Antall porsjoner: 4 middagsporsjoner eller forrett til 8
Tilberedelsestid: ca. 1 time

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

Ingredienser:

1 løk
2 fedd hvitløk
1 selleristilk
2 gulrøtter
200 g poteter
100 g hodekål
500 g rødbeter
2 ss rapsolje
2,5 dl hvitvin
1 L vann
2 laurbærblader
2 terninger grønnsaksbuljong/tilsvarende mengde fond
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
4 ss rømme
50 g spekeskinke

Tips! Suppa blir ekstra fin om den pyntes med noen friske urter før servering.

Fremgangsmåte:

  1. Hakk løk, hvitløk, seller, gulrøtter, poteter, hodekål og rødbeter i biter.
  2. Fres det hele raskt i litt olje og tilsett hvitvin. Kok opp og la det hele småkoke i 10 minutter. Tilsett så buljongvann eller kraft og laurbærblader.
  3. La suppa koke under lokk i 30 minutter. La den gjerne stå noe ekstra om du har tid til det, men sørg for å sjekke væskemengden underveis.
  4. Stek spekeskinke på 180 °C over- og undervarme til den er sprø, i ca 5 minutter.
  5. Miks suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
  6. Server med rømme og sprøstekt spekeskinke.

Rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme

Filed Under: Lunsj, Middag, Oppskrifter, Suppe, Svinekjøtt Tagged With: Mat og kjemi, Suppe

Forrige post: « Mine beste tips til alkoholfri drikke
Neste post: Ukemeny med favoritter fra 2018 »

Reader Interactions

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hoved sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Smuldrepai med rabarbra
Rabarbrakaramell
Cookies i vaffeljernet

Vis flere innlegg

Bakst

Deilige og enkle rabarbramuffins
Cookies i vaffeljernet
Bananbrød med rabarbra
Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

Vis flere innlegg

Middag

Alt-i-ett vegetarisk meksikansk gryte
Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker
Asiatisk nudelsalat med spicy dressing

Vis flere innlegg

Smått og tilbehør

Bruschetta med tomat og basilikum
Hjemmelagde krutonger
Salsa av grønne tomater

Vis flere innlegg

Drikke

Blåbærmojito
Alkoholfri moscow mule
Alkoholfri fjellbekk

Vis flere innlegg

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Copyright © 2022 Mias Mat