Rødbeter har en ganske så utprega jordaktig smak. Jeg har lagt merke til at enkelte er veldig glade i denne smaken, mens andre finner den i overkant forstyrrende. Jeg tilhører nok den siste gruppa og har derfor undersøkt litt rundt hvordan man kan redusere jordsmaken i rødbeter noe.
Rødbeter inneholder geosmin, og det er denne forbindelsen som gir en jordaktig lukt og smak. Du har kanskje lagt merke til at fuktig eller regnvåt skog lukter kraftig jord? Også her bidrar geosmin til lukta. Jeg har funnet fram til tre punkter som kan redusere jordsmaken i retter med rødbeter noe:
- La rødbetene ligge i vann
Skrell rødbetene og hakk dem i biter dagen før de skal brukes. Dekk rødbetene med vann og la det hele stå kjølig natten over. Du kjenner på vannets lukt at litt av geosminet sitter igjen der. - Bruk av syre
Syre kan redusere geosmin til andre forbindelser. Ved bruk av sitronsaft, juice eller vin i maten vil man kunne benytte seg av dette. Rødbeter er også relativt søte på smak, hvilket er en annen grunn til at syre kan passe i retter med mye beter. - Spill på andre kraftige smaker
Det å balansere smaker er ikke en helt ukjent sak i matverdenen. Man trenger ikke nødvendigvis fjerne noe for å redusere opplevelsen av en smak, man kan også kompensere med en annen smak. Ved å benytte andre smaksrike ingredienser, for eksempel løk og hvitløk, blir opplevelsen av jordsmak mindre. I tillegg kommer søtsmaken i rødbetene godt frem når de kokes eller stekes lenge, og dette bidrar også til å redusere opplevelsen av jordsmak.
Oppskrift på rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme
Så er det på tide å komme til selve oppskrifta! Suppa blir fyldig, lett jordaktig og deilig på smak og den passer godt både som hovedrett og forrett. Når jeg jeg lager rødbetsuppe med sprøstekt spekeskinke og rømme starter jeg gjerne dagen i forveiene for å legge rødbetene i vann. Om du liker rødbetenes jordaktig smak, er det bare å hoppe over utvanninga og ekstra koketid og gå rett på oppskrifta under.
Antall porsjoner: 4 middagsporsjoner eller forrett til 8
Tilberedelsestid: ca. 1 time
Ingredienser:
1 løk
2 fedd hvitløk
1 selleristilk
2 gulrøtter
200 g poteter
100 g hodekål
500 g rødbeter
2 ss rapsolje
2,5 dl hvitvin
1 L vann
2 laurbærblader
2 terninger grønnsaksbuljong/tilsvarende mengde fond
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
4 ss rømme
50 g spekeskinke
Tips! Suppa blir ekstra fin om den pyntes med noen friske urter før servering.
Fremgangsmåte:
- Hakk løk, hvitløk, seller, gulrøtter, poteter, hodekål og rødbeter i biter.
- Fres det hele raskt i litt olje og tilsett hvitvin. Kok opp og la det hele småkoke i 10 minutter. Tilsett så buljongvann eller kraft og laurbærblader.
- La suppa koke under lokk i 30 minutter. La den gjerne stå noe ekstra om du har tid til det, men sørg for å sjekke væskemengden underveis.
- Stek spekeskinke på 180 °C over- og undervarme til den er sprø, i ca 5 minutter.
- Miks suppa glatt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.
- Server med rømme og sprøstekt spekeskinke.
Legg igjen en kommentar