Skoleboller minner meg litt om barndommen. Jeg kan ikke huske at jeg spiste det så veldig ofte, men det gir meg allikevel en slags nostalgisk og god følelse. Det at skolebollene smaker og ikke minst lukter veldig godt bidrar jo selvfølgelig også til denne gode følelsen.
Oppskrift på hjemmelagde skoleboller
Hjemmelagde skoleboller er ikke spesielt vanskelige å lage, og de faller godt i smak hos de aller, aller fleste. Ønsker du å lage ekstra gode skoleboller kan du prøve deg på en hjemmelaget vaniljekrem. Oppskrift finner du her.
Ingredienser:
-gir 12 store boller
100 g smør
3,5 dl melk
25 g gjær
75 g sukker
Ca. 600 g mel
1/2 ts kardemomme
1 ts ekte vaniljesukker
Ca. 3 dl vaniljekrem
1 egg til pensling
2 dl melis
Ca. 2 dl tørka kokosmasse
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret og bland det med lunken melk. Når blandinga er fingervarm røres gjæren inn.
- Rør inn kardemomme, vaniljesukker og sukker. Tilsett mel gradvis til deigen er akkurat så så fast at man kan trille boller av den.
- Elt godt, og la så deigen heve til dobbelt størrelse.
- Form 12 litt flate boller av og lag en fordypning i hver bolle. La så bollene etterheve i minst 15 minutter.
- Dersom fordypningene har blitt små etter etterhevinga formes disse til igjen. Fyll fordypningene med vaniljekrem og pensle bollene med vispet egg.
- Stek bollene på forvarmet ovn, 225 °C, i 8-12 minutter.
- Kjøl bollene ned og bland melis med litt vann. Bruker man for mye vann blir melisen veldig rennende og renner rett av bollen. Smør bollene med melis og dypp dem deretter i kokosmasse.
Jeg lagde nylig skoleboller til bursdagslaget mitt. Da lagde jeg dobbel porsjon med deig uten vaniljesukker og kardemomme, delte deigen i to og tilsatt vaniljesukker og kardemomme i den ene. Dermed hadde jeg én deig til kanelboller og én deig til skoleboller. Det samme kan jo selvfølgelig også gjøres med andre typer boller, som sjokoladeboller, pariserboller eller rosinboller. Ganske praktisk i grunn. Og bollene gikk virkelig unna, så jeg håper det betyr at oppskrifta er en suksess!
Legg igjen en kommentar