
Farmors nøttekake med sjokoladetrekk toppet med bær og sitronmelisse
Min farmor var ei kvikk dame med mange gode kaker og ordtak på lur. Jeg var dessverre ikke så bakeglad da hun levde, men jeg har heldigvis fått fatt i hennes gamle kokebøker. Farmor begynte på kokebokarbeidet i 1939. All tekst i kokebøkene er skrevet i sirlig løkkeskrift, teksten er på dansk og arkene til de mest velbrukte oppskriftene har blitt godt merket av tidens tann. Så det tar med andre ord tid å komme seg igjennom alle oppskriftene. Og forklaringer var på ingen måte like detaljerte på den tiden som det mange av oss forventer i dag. Men med litt fundering og spørring og graving hos de som husker oppskriftene hakket bedre enn meg, kommer oppskriftene sakte, men sikkert fram.
Ønsker du å ta en titt på andre av farmors kaker? Jeg har lagt ut oppskrift på brunsvigerkake og krydret eplekake.

På eventyr i farmors gamle kokebok
Farmors nøttekake med sjokoladetrekk
Farmors nøttekake med sjokoladetrekk er deilig og har et lite hint av kaffesmak. Pyntes den med litt ferske bær blir den også seende helt super ut.
Antall: Ei sirkulær kake med diameter på ca. 24 cm
Baketid: 30-40 minutter
Steketid: 60 minutter
Ingredienser
Bunn:
300 g mandler
300 g melis
5 eggehviter
Sjokoladetopping:
150 g mørk sjokolade
1 dl sterk kaffe
200 g smør
75 g melis
1 eggeplomme
Tips! Kaka ser ekstra fin ut om du topper den med noen ferske bær.
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 150 °C.
- Smør kakeforma med smør eller nøytral olje.
- Finhakk eller mal mandler grovt i en kjøkkenmaskin.
- Stivpisk eggehviter og vend inn melis og hakkede mandler.
- Stek på over- og undervarme, nederste rille i 60 minutter.
- La kakeforma avkjøles på rist. Vent med å fjerne kakeforma til bunnen er nedkjølt.
- Ha kaffe i ei gryte og legg sjokoladebiter i. Varm opp under omrøring til sjokoladen har smelta, og trekk gryta av varmen. La det hele kjøle seg ned.
- Rør smør og melis hvitt, tilsett eggeplomme og deretter sjokolade/kaffeblandinga. Bland godt sammen.
- Bre sjokoladetrekket over kaka. Er det veldig varmt i været kan det være nødvendig å sette sjokoladetoppinga litt kjølig før den bres over kaka.
Denne så skikkelig god ut