Jeg er skikkelig glad i matrettene som kalles «chili» i det store utland. De er så gode og smakfulle og kommer virkelig til sin rett når det er kaldt og mørkt høstvær ute. Problemet med en del av disse grytene er at de skal koke i en halv evighet. Om man bare planlegger litt er det ikke så mye ekstra arbeid med en chili når man uansett skal befinne seg innendørs. Selv om chiliene tar sin tid, trenger man som regel gjøre annet enn å røre om i ny og ne. Men av og til får jeg skikkelig lyst på en chili til hverdags, og da trengs det noen triks for å få maten klar før midnatt. I denne chilien har jeg bytta ut tørre bønner og lang koketid med en boks chilibønner, hvilket gjør det fullt mulig å lage retten på en vanlig hverdag. Ønsker du en rask og kjøttfri utgave kan jeg anbefale en oppskrift jeg tidligere har publisert på chili sin carne. Om du derimot har meget god tid har jeg en helt herlig langtidsutgave med sorte bønner og søtpotet her.
Oppskrift på rask chili med bacon og søtpotet
Ingredienser:
-gir 2 porsjoner
1 boks chilibønner
0,5 løk
1 fedd hvitløk
0,5 chili
1 søtpotet
1 gulrot
150 g bacon
1 dl vann
1 ts spisskummen
0,5 ts paprikakrydder
0,25 ts salt
1 ss rapsolje
4 skiver godt brød
Fremgangsmåte:
- Finhakk løk, hvitløk og chili og hakk søtpotet og gulrot i terninger.
- Fres det hele i litt olje i ei gryte til løken er blank.
- Hell over vann, spisskummen og paprikakrydder og kok opp.
- Skjær bacon i strimler og sprøstek det i ei panne.
- Tøm over chilibønner og bacon når søtpoteter og gulrøtter har blitt møre.
- Kok opp og smak til med litt salt. Vær forsiktig med saltet, for noen typer bacon kan være veldig salt.
- Server chilien med litt godt brød og topp gjerne med litt kruspersille før servering.
Elin Halstadtrø
Skal det virkelig bare være 1 dl vann?
Tester oppskrifta i dag
Mia
Jeg har brukt 1 dl vann, ja. Men det kan være litt ulikt væskeinnhold i chilibønnene, så tilsett litt ekstra om du føler behov for det! 🙂