Det positive først: Det er ikke spesielt vanskelig å lage en deilig tomatsaus i stekeovnen. Ulempen er bare at det tar lang tid. Veldig lang tid for å være helt ærlig. Men heller ikke dette er så problematisk dersom man planlegger det hele. Ved å steke (joda, jeg er klar over at det egentlig er snakk om koking selv om det hele skjer i stekeovnen) tomatsausen i stekeovnen trenger man egentlig bare røre om i ny og ne. Og mangler du noen av grønnsakene i denne oppskriften er det ingen grunn til å la seg stoppe av det. Jeg har lagd denne tomatsausen med kun tomatboks, sukker, hvitløk og krydder. Den blir faktisk veldig god da også!
Oppskrift på tomatsaus i stekeovnen
Når jeg lager tomatsaus i stekeovnen lager jeg gjerne mye på én gang. Det er ikke ekstra tidkrevende å lage mye og tomatsausen er snarveien til mange gode retter. Lager jeg for mye for den kommende uka, pleier jeg å fryse ned. Tomatsausen kan brukes i lasagne, pasta med sprøstekt spekeskinke, til pizza, fetafylte squashruller og gratinerte kjøttboller.
Antall: 8 porsjoner
Vanskelighetsgrad: enkel
Tidsforbruk: 10 minutter + minst 4 timer i stekeovnen
Ingredienser
1 stilk stangselleri
1 løk
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1 ss rapsolje
3 ss tomatpuré
2 bokser grovhakka tomat
0,5 L vann
2 terninger grønnsaksbuljong
1 ts basilikum
0,5 ts chiliflak
2 ts sukker
0,5 ts salt
Slik gjør du
- Rens og skrell stangsellerien, gulroten, løken og hvitløken. Grovhakk det hele.
- Forvarm stekeovnen til 150 °C, over- og undervarme.
- Fres grønnsakene til løken er blank med oljen i ei gryte.
- Tilsett tomatpureen og fres videre under omrøring i et par minutter.
- Tilsett vannet, tomatboksene, buljongen, sukkeret og krydderet. Rør godt om.
- Sett gryta på et stekebrett på nederste rille. Sett på lokk, men la det være en god glippe slik at damp kan slippe ut.
- Rør om i ny og ne. I begynnelsen holder det å røre godt om én gang i timen. Etterhvert som væsken fordamper kan det lønne seg å røre om oftere. Tilsett ekstra vann dersom det hele er i ferd med å koke tørt. La det hele koke i minst 4 timer.
- Miks det hele sammen med en stavmikser eller blender.
Legg igjen en kommentar