Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Helios.
Quinoa er en ettårig plante med opprinnelse fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Andesområdet. Både plantens frø og blader er spiselige, og frøene har i de senere år blitt veldig populære her i Norge. Frøene er et sunt og godt alternativ til ris, poteter og pasta som tilbehør.
Etter at quinoaens frø høstes, fjernes frøenes ytre lag som smaker bittert. Resten av frøet har en svakt nøtteaktig smak og er rikt på proteiner, fiber og inneholder flere essensielle aminosyrer. Grunnet quinoas høye proteininnhold og sammensetningen av aminosyrer, har faktisk quinoa blitt foreslått som en mulig vekst for NASAs Controlled Ecological Life Support System (CELSS, et lukket økosystem for dyrking i verdensrommet). En detaljert oversikt over næringsinnholdet i quinoa finner du på Helios sine nettsider.
Det finnes mange forskjellige slag quinoa, men her i Norge er det hvit og rød quinoa som er vanligst. Den røde quinoaen er en liten anelse skarpere på smak enn den hvite, men i bunn om grunn er det fargen som er den største forskjellen mellom disse to. For meg er det derfor fargekombinasjonene i maten quinoaen skal serveres med som avgjør hvilken jeg velger.
Mitt første møte med quinoa var gjennom mitt samarbeid med Helios, og etter den tid har jeg brukt quinoa til så mangt. I tillegg til å erstatte ris, poteter og pasta som tilbehør, gjør quinoa seg også godt som en litt mer sentral ingrediens i måltidet. For Helios har jeg utviklet flere oppskrifter hvor quinoa står i sentrum, for eksempel quinoaburger med halloumiost, frisk quinoasalat med halloumi, fruktsalat med rød quinoa og sashimisalat med laks, quinoa og teriyakisaus.
I likhet med mye av quinoaen man finner i butikken i dag, er Helios quinoa dyrket i Sør-Amerika. Helios quinoa er økologisk, hvilket setter strenge krav til bruk av konserveringsmidler og tilsetningsstoffer i produktet. Gjødsel og sprøytemidler må også være naturlig fremstilt for at varen skal kunne kalles økologisk. At en varen er økologisk kan du se av Debio-merket på pakningen, og du kan lese mer om økologiske matvarer på Oikos sine nettsider.
Quinoa er fantastisk, en av mine favorittråvarer 🙂 Bruker det til alt mulig på kjøkkenet.
Ja, det er alltids spennende når enkelte ingredienser overrasker med bredt bruksområde! 🙂