Mitt første minne om bygg stammer fra da jeg som liten og nysgjerrig så på hester. På vinteren ble hestene gitt varm grøt av byggryn. Heldigvis har jeg etterhvert funnet ut at bygg passer utmerket som menneskefôr òg. Foruten grøt lager jeg ofte byggrynsrisotto (med røkt kolje, tomat og spinat eller biff og gresskar) eller salat med byggryn (sashimisalat med byggryn eller byggrynssalat med blåbær). Og lar du deg friste kan det være verdt å huske at resultatet som oftest blir best om byggrynene får ligge i bløt natta over før de tas i bruk.
Oppskrift på byggrynsgrøt med ristede valnøtter og lønnesirup
Byggrynsgrøt med god topping smaker deilig både varm og kald og den passer både til middag og lunsj.
Ingredienser:
-gir 3 lunsjporsjoner eller 2 middagsporsjoner
Grøt:
2 dl byggryn
1 l lettmelk
0,5 ts salt
Topping:
60 g valnøtter
4 ss lønnesirup
Fremgangsmåte:
- Legg byggrynene i vann natten over.
- Kok opp melk.
- Tøm bløtevannet av byggrynene og ha byggryn og salt i den kokende melka.
- La det hele småkoke til du får grøtkonsistens, i 30 til 40 minutter. Rør om i jevnlig for å unngå at grøten svir seg.
- Brekk valnøttene i biter og tørrist dem på sterk varme i stekepanna.
- Server grøten med ristede valnøtter og lønnesirup.
Legg igjen en kommentar