• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Mias Mat
  • Oppskrifter
  • Inspirasjon
  • Om meg
  • Kontakt
  • Bokhylla
  • Navigation Menu: Social Icons

    • 
    • 
    • 

Tips til hvordan man kan kaste mindre mat

14. oktober 2015 By Mia 2 Comments

Tips til hvordan man kan kaste mindre mat

Mine 10 beste tips til hvordan man kan kaste mindre mat:

  1. Sett deg inn i betydningene av de forskjellige holdbarhetsstemplene. «Siste forbruksdag» og «best før» er to forskjellige ting. Her kan du lese hva mattilsynet skriver om dette. Mange matvarer holder langt over «best før»-dato, så ta sansene fatt!
  2. Lag mat fra bunnen av, da er det lettere å bestemme mengden man lager selv.
  3. Lag en ukemeny med fokus på å bruke opp ingrediensene du kjøper.
  4. Planlegg gjerne for restemiddager i ny og ne (se tips under).
  5. Hold orden i kjøl og frys, så du har oversikt over hva du har.
  6. Skriv handleliste mens du er hjemme så du kan sjekke etter hva du har og hva du mangler.
  7. Frys ned mat hvis du ser at du har kjøpt litt for mye.
  8. Undersøk hvordan forskjellige matvarer bør oppbevares for å holde seg bra lengst mulig.
  9. Kjøp frukt og grønt etter planlagt bruk. Skal du ha modne bananer i løpet av dagen kan du like gjerne kjøpe de som er single og brune, for de er de neste som blir kastet i butikken.
  10. Tenk deg om før du kjøper store menger ferskvarer på tilbud. Må man kaste halvparten hjelper det ikke at varen var på halv pris!

Et naturlig følge av denne matbloggen er at jeg kjøper mye forskjellig mat. Selv om jeg prøver så godt jeg kan å unngå det, hender det at jeg kjøper noen matvarer som allerede befinner seg i kjøleskapet hjemme. Og ikke alle matvarer selges i små forpakninger. Derfor planlegger jeg veldig ofte en restemiddag i uka. Enkelte retter som wok, omelett og ovnsbakte former med diverse innhold passer perfekt for det meste av rester. Jeg lister noen forslag under, men husk at du ofte kan bytte ut litt kjøtt eller grønt med dine egne rester:

  • HOT biffwok – passer med det meste av kjøtt og mange grønnsaker
  • Enkel fiskesuppe – perfekt for rester av fisk og rotgrønnsaker
  • Hjemmelagde tortillalefser – lag lefsene selv og fyll med det du måtte ønske
  • Ovnsbakt laks med kremost og rotgrønnsaker – fyll forma med grønnsaker og legg laksen på toppen
  • Grønn curry med svinekjøtt – her passer mye av kjøtt, fisk og grønt
  • Omelett – stek grønnsakene og ha dem i en omelett
  • Pitapizza – lag pizza i en fei med pitabrød som bunn og topp med det du måtte ønske
  • Drømmekylling – bruk opp overskuddsgønnsaker i denne retten

Drømmekylling

LaksMedKremost4

Filed Under: Annet Tagged With: Restemat

Previous Post: « Halloumiburger med paprikadipp, hummus og søtpotetfries
Next Post: Eplesalat med brie, valnøtter og marinerte rosiner »

Reader Interactions

Comments

  1. Laila Moseid

    15. oktober 2015 at 00:27

    Brune bananer som du ikkje får brukt, kan fint deles i skiver som kan fryses og brukes i smoothies eller til å lage verdens sunnaste is, med for eksempel blåbær eller noe anna du liker, og som smaker kjempegodt 😀

    Svar
    • Mia

      15. oktober 2015 at 22:23

      Gode tips! Man kan unngå en del kasting av mat om man bare er kreativ. 😉

      Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Primary Sidebar

Mias mat

Velkommen til min matblogg! Jeg heter Mia og jeg er glad i å lage mat og å ta bilder. Så her finner du min kombinasjon av nettopp det. Maten som presenteres her er den vi spiser til hverdags og til fest her hjemme!

Bestill boka mi her:



Personvern

Les mer om personvern på nettside og app her.

Få Mias Mat for Android og iOS:

  • 
  • 

Kategorier

Følg meg gjerne:

  • 
  • 
  • 
  • 
  • 

Søk på denne siden

Salsa av grønne tomater

Salsa av grønne tomater er utrolig praktisk å lage når man har en hel haug med tomater som ikke rekker å modne før høstkulda slår til. Smaker godt gjør salsaen óg!

Krydret eplesmør

Krydret eplesmør er søtt, syrlig og rett og slett helt herlig på smak. Det passer til perfekt på toppen av frokostblandinga, på skiva og til gode oster.

Rengjøring og sterilisering av glass og behodere

Her beskrives hvordan best gjøre rengjøring og sterilisering av glass og beholdere for å gi lang holdbarhet for matvarer.

Stikkord

Asiatisk Barnevennlig Boller Brød Fisk Fra hagen Fra skogen Godis Grill Gryter Hyttemat Is Jul Kake Kjøtt Konfekt kosemat Mat og kjemi Pizza Påske Rask middag Restemat Salat Smoothie Smått og tilbehør Sunnere godsaker Suppe surdeig Taco Tapas vegansk Vegetar

Dessert

Sjokoladekonfekt med sitron og ingefærganache

Sjokoladekonfekt med sitron- og ingefærganache

Mørk sjokolademousse med pasjonsfruktsaus

Mørk sjokolademousse med pasjonsfruktsaus

Konfekt

Vegansk konfekt

Sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll

Mias lille konfektskole: Del 4 – Konfektfyll

Vis flere innlegg i denne kategorien

Bakst

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

Surdeigsbrød av rug med en hjelpende hånd

Surdeigens kjemi

Surdeigens kjemi

Surdeigsbase av rug dag 3

Surdeigsstarter av rug

Sunt bananbrød

Sunt bananbrød

Vis flere innlegg i denne kategorien

Middag

Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Asiatisk ribbe med steam buns og syltede grønnsaker

Asiatisk nudelsalat med spicy dressing

Ukemeny med lette sommermiddager

Grove middagsvafler med ost og grønnsaker

Grove middagsvafler med ost og grønnsaker

Fetafylte squashruller i tomatsaus

Fetafylte squashruller i tomatsaus

Vis flere innlegg i denne kategorien

Smått og tilbehør

Hjemmelagde krutonger

Hjemmelagde krutonger

Salsa av grønne tomater

Salsa av grønne tomater

Hjemmelaget ripsgele

Hjemmelaget ripsgelé

Hjemmelaget urtesalt

Hjemmelaget urtesalt

Vis flere innlegg i denne kategorien

Drikke

Sjokoladebombe

Sjokoladebomber – varm sjokolade på en stilig måte

Blåbærmojito

Mine beste oppskrifter på alkoholfri sommerdrikke

Alkoholfri moscow mule

Alkoholfri Moscow Mule

Alkoholfri fjellbekk

Alkoholfri fjellbekk med granskuddsirup

Vis flere innlegg i denne kategorien

Footer

Hei på deg og velkommen til min matblogg! Hyggelig at du tok deg turen innom, og jeg håper du finner noe som faller i smak. Søk gjerne etter det du måtte ønske i søkefeltet under.

Arkiv

Populære poster

Drømmekylling
Sjokoladekuler med lakris
Kremede småpoteter med aromasopp og bacon
Kjøttboller i tomatsaus

 

Hjemmelaget blåbærsaft
Lussekatter med fyll
Farging av egg med naturlige farger
Butter halloumi

Copyright © 2021 Mias Mat on the Foodie Pro Theme