Mine 10 beste tips til hvordan man kan kaste mindre mat:
- Sett deg inn i betydningene av de forskjellige holdbarhetsstemplene. «Siste forbruksdag» og «best før» er to forskjellige ting. Her kan du lese hva mattilsynet skriver om dette. Mange matvarer holder langt over «best før»-dato, så ta sansene fatt!
- Lag mat fra bunnen av, da er det lettere å bestemme mengden man lager selv.
- Lag en ukemeny med fokus på å bruke opp ingrediensene du kjøper.
- Planlegg gjerne for restemiddager i ny og ne (se tips under).
- Hold orden i kjøl og frys, så du har oversikt over hva du har.
- Skriv handleliste mens du er hjemme så du kan sjekke etter hva du har og hva du mangler.
- Frys ned mat hvis du ser at du har kjøpt litt for mye.
- Undersøk hvordan forskjellige matvarer bør oppbevares for å holde seg bra lengst mulig.
- Kjøp frukt og grønt etter planlagt bruk. Skal du ha modne bananer i løpet av dagen kan du like gjerne kjøpe de som er single og brune, for de er de neste som blir kastet i butikken.
- Tenk deg om før du kjøper store menger ferskvarer på tilbud. Må man kaste halvparten hjelper det ikke at varen var på halv pris!
Et naturlig følge av denne matbloggen er at jeg kjøper mye forskjellig mat. Selv om jeg prøver så godt jeg kan å unngå det, hender det at jeg kjøper noen matvarer som allerede befinner seg i kjøleskapet hjemme. Og ikke alle matvarer selges i små forpakninger. Derfor planlegger jeg veldig ofte en restemiddag i uka. Enkelte retter som wok, omelett og ovnsbakte former med diverse innhold passer perfekt for det meste av rester. Jeg lister noen forslag under, men husk at du ofte kan bytte ut litt kjøtt eller grønt med dine egne rester:
- HOT biffwok – passer med det meste av kjøtt og mange grønnsaker
- Enkel fiskesuppe – perfekt for rester av fisk og rotgrønnsaker
- Hjemmelagde tortillalefser – lag lefsene selv og fyll med det du måtte ønske
- Ovnsbakt laks med kremost og rotgrønnsaker – fyll forma med grønnsaker og legg laksen på toppen
- Grønn curry med svinekjøtt – her passer mye av kjøtt, fisk og grønt
- Omelett – stek grønnsakene og ha dem i en omelett
- Pitapizza – lag pizza i en fei med pitabrød som bunn og topp med det du måtte ønske
- Drømmekylling – bruk opp overskuddsgønnsaker i denne retten
Laila Moseid
Brune bananer som du ikkje får brukt, kan fint deles i skiver som kan fryses og brukes i smoothies eller til å lage verdens sunnaste is, med for eksempel blåbær eller noe anna du liker, og som smaker kjempegodt 😀
Mia
Gode tips! Man kan unngå en del kasting av mat om man bare er kreativ. 😉