Det er ikke alltid så lett å gi nyttige julegaver til folk som allerede har alt de trenger. Derfor har jeg de siste årene gitt spiselige gaver til jul. De aller fleste blir superglade for en liten kurv med spiselige godsaker. Det tar riktignok litt tid å lage hjemmelagde julegaver, men hvis man planlegger godt og lager til mange på én gang tar det faktisk ikke så mye lengre tid enn å kjøpe hver og én gave. Og husk at du også kan kjøpe mange deilig spiselige gaver på butikken. Under finner både oppskrifter og tips til ting du kan kjøpe.
Når det kommer til innpakning pleier jeg å gå for cellofan, en fin eske eller en kurv med mat i. Akkurat forseggjorte spiselige gaver synes jeg må få vist seg skikkelig fram under juletreet!
Mine beste oppskrifter på spiselige julegaver
Under følger mine oppskrifter som passer som spiselige julegaver. Husk å være nøye med renslighet/vask av eventuelle glass og bokser du oppbevarer maten i – da holder den lengre.
Korn og blanding
Jeg har gir ofte bort både frokostblanding og knekkebrød i gaver. Heller du frokostblanding over på et glass og legger knekkebrød i en fin boks, har du en deilig og fin gave.
- Frokostblanding med tranebær, appelsin og hasselnøtter
- Kornblanding med kokos, tranebær og banan
- Frokostblanding med kanel og aprikos
- Knekkebrød
- Energibarer med rosiner og kokos
Pålegg
Om du oppbevarer pålegg i et lufttett glass har du en deilig gave som holder lenge.
Drikke
Saft og sirup bør oppbevares i en lufttett beholder. Legg gjerne ved en liten lapp med innhold og blandingsforhold.
Konfekt og godis
Blandet konfekt og godis i en fin eske utgjør en julegave de færreste kan motstå! Legg gjerne ved en lapp som beskriver de forskjellige bitene.
- Gå grundig til verks med konfekt med Mias konfektskole
- Sjokoladekonfekt med pasjonsfruktfyll (enklere konfekt)
- Marsipankuler med sjokolade og appelsin
- Cookies med tranebær og hvit sjokolade
- Sjokoladekonfekt med salt karamell (enklere konfekt)
- Store pikekyss med salt lakris
- Sjokoladekuler med lakris
- Gelégodteri med bringebær
- Marshmallows
- Sjokoladekonfekt med gløggfyll (enklere konfekt)
- Hjemmelaget salt karamellsaus
- Seige fløtekarameller i mikroen
- Reinsdyrcookies
Diverse tilbehør
For den som starter tidlig
Er du tidlig ute kan du dra nytte av våren og høstens godsaker
- Hjemmelaget kirsebærsyltetøy
- Granskuddsirup
- Plommechutney
- Plommesyltetøy
- Traktkantareller som krydder
Og strakk ikke tida til kan du alltids kjøpe noe
Vet du noe om matvanene til den du skal gi gave til? Velg ut noe du vet de vil sette pris på!
- God drikke
- Matkurs
- Spennende syltetøy og marmelader
- Ekstra fin olje eller eddik
- Knekkebrød eller kjeks
- Spennende krydder
- Pasta og tørrvarer i fine forpakninger
- Te eller kaffe
- Oster (husk at disse må ligge kaldt)
- Litt fint godteri (sjokolade, konfekt, lakriskuler eller lignende)
- Eller hva med å slå til med et gavekort på en bedre middag ute?
Andrea
Hei! Jeg lurte på Ifh til konfekten. Må den stå kjølig heletiden? Om du har prøvd å ha den i romtemperatur i noen timer? Hvis jeg skal gi bort på julaften så står den jo fort noen timer i romtemperatur.. er jo veldig kjedelig hvis det bare blir gris, har mest lyst til å lage konfekt men hvis det er stor sjans for at de smelter Og klistrer seg sammen så vil jeg heller lage kjeks ellernoe.. mvh Andrea:)
Mia
Hei Andrea! Smeltepunktet til sjokoladen avhenger av innholdet i sjokoladen (fordelingen mellom kakaofett, kakaomasse og sukker). Enkelte sjokolader kan ha smeltepunkt ned mot 25 °C. Jeg vil derfor anbefale å sørge for at sjokoladen ikke blir liggende timesvis over denne temperaturen. Holder du deg under skal det derimot gå helt fint! Mia 🙂
Andrea
Okei, tusen takk!